De gruwelijke generaal genomineerd voor de Kinderjury

Afgelopen weken konden alle kinderen van Nederland stemmen op hun favoriete boek uit 2015. De gruwelijke generaal deed mee in de categorie 10 – 12 jaar en belandde in de top 5.


De Kinderjury-prijs is in Nederland de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. De tien boeken met de meeste stemmen maken, verdeeld over twee leeftijdscategorieën, kans op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. De twaalf Senaatsleden van de Kinderjury maken de winnaars bekend tijdens de Kinderboekenparade, een gratis kinderboekenfestival in en om het Kinderboekenmuseum op zondag 12 juni in Den Haag. Zij reiken dan bovendien hun eigen prijs uit, de Pluim van de Senaat.

GG kinderjuryDe genomineerden

De kanshebbers in de leeftijdsgroep 6-9 jaar zijn:

  • Botje – Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf)
  • De Gorgels – Jochem Myjer (Leopold)
  • De reis van Raaf en Papegaai – Li Lefébure (Clavis)
  • Fantasia X – Geronimo Stilton (De Wakkere Muis)
  • Weerwolvensoep – Paul van Loon (Leopold)

De kanshebbers in de leeftijdsgroep 10 – 12  jaar zijn:

  • De gruwelijke generaal – Jozua Douglas (De Fontein)
  • De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen – Andy Griffiths & Terry Denton (Lannoo)
  • Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist – Tosca Menten (Van Goor)
  • Dummie de mummie en de drums van Massoeba – Tosca Menten (Van Goor)
  • Het leven van een Loser 9 – Flutvakantie – Jeff Kinney (De Fontein)

afbeelding kinderjury 2De Nederlandse Kinderjury

De Nederlandse Kinderjury bestaat sinds 1988 en is dé publieksprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Vorig jaar won Fantasia IX: De fenomenale reis Geronimo Stilton (De Wakkere Muis) de prijs in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar oud. Het leven van een loser. Gedumpt van Jeff Kinney (De Fontein) won de Prijs in de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar oud.

Sinds 2011 rijkt de Senaat daarnaast haar eigen prijs uit: De Pluim van de Senaat. Vorig jaar ging De Pluim in de categorie 6 t/m 9 jaar naar Superjuffie in de soep van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf). 100% Coco Paris van Niki Smit (De Fontein) won de prijs in de categorie 10 t/m 12 jaar. Koninklijke Bibliotheek is partner van de Nederlandse Kinderjury.

Kinderboekenparade op 12 juni

Voor het derde jaar op rij vindt de uitreiking plaats op de Kinderboekenparade, een gratis kinderboekenfestival in en om het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Tijdens dit festival is er van alles te doen: interactieve voorstellingen, workshops, literaire acts en meet & greets. Daarnaast zal de winnaar van de boekenrapwedstrijd zijn of haar boekenrap live voordragen met rapper Winne.