© Mark Kohn
Jozua Douglas

Boekbespreking 10 tips

Ben je al zenuwachtig? Krijg je de rillingen als je aan je boekbespreking denkt? Dat hoeft niet. Geloof me. Als je je goed voorbereidt is het helemaal niet moeilijk. 10 tips voor een supergoede boekbespreking. Lees ook mijn tips over: boekendoos maken.

Wat moet er in een boekbespreking?

Een korte checklist. Dit zijn de vragen die je tijdens je boekbespreking moet beantwoorden:

  • Wat is de titel van het boek?
  • Wie is de schrijver?
  • Eventueel: wie is de illustrator?
  • Wanneer is het boek verschenen?
  • Waar gaat het over? (Een korte samenvatting.)
  • Wie zijn de belangrijkste personages en wat leren ze?
  • Wat vond je van het boek?

Wil je meer weten over je boekbespreking? Lees dan gauw verder. Hieronder vindt je 10 uitgebreide tips voor je boekbespreking. Veel succes!

Badmeester-boekbespreking
Illustratie: Elly Hees

Tip 1: Kies een boek dat je leuk vindt

Als je een saai boek kiest, wordt je boekbespreking vanzelf ook saai. Kies dus een grappig, spannend, gek, ongelooflijk, fantastisch geweldig, supergaaf, megacool, knettervet boek uit, bijvoorbeeld een boek van mij :-). Maar je kunt ook een boek van Roald Dahl kiezen. Maakt niet uit, als het maar een leuk boek is.

Tip 2: Lees het boek

Je moet het boek natuurlijk wel goed lezen. Stel er gebeurt iets geks, dan moet je dat weten. Lees dus het hele boek. Als je een leuk boek gekozen hebt, is dat niet zo moeilijk.

Tip! Maak aantekeningen tijdens het lezen. Plaats post-its tussen de bladzijden, dan kun je alles later makkelijk terug vinden!

Boekbespreking De vreselijke tweeling
Illustratie: Geert Gratama

Tip 3: Verzamel informatie voor je boekbespreking

Wie zijn de schrijver en illustrator van het boek?

Over sommige schrijvers is veel informatie te vinden. Je kunt kijken op hun website of op de site van hun uitgever en soms staat er ook iets op Wikipedia wat bruikbaar is voor je boekbespreking.

Sommige boeken hebben plaatjes, ook wel illustraties genoemd. Vergeet niet om ook wat informatie over de illustrator te zoeken. Ik werkte bijvoorbeeld veel met Elly Hees en Hugo van Look.

Wanneer is het boek verschenen?

Voor- of achterin het boek vind je meestal meer informatie over het boek. Vaak zie je dan dit teken © met een jaartal erachter. Dat is het jaar waarin het boek verscheen. Is het oud? En zo ja? Merk je dat ook aan het boek? Waaraan merk je dat? Vertel hierover in je boekbespreking.

Is het vertaald?

Sommige boeken zijn vertaald. Roald Dahl schreef bijvoorbeeld in het Engels. Een vertaler maakte daar later een Nederlands verhaal van. Meestal staat er dan: ‘oorspronkelijke titel’ met daarachter de titel in de taal waarin het werd geschreven. Soms zie je ook de naam van de vertaler staan. Kan je merken dat het boek vertaald is? Waaraan merk je dat?

Bij welke uitgever is het verschenen?

Op de kaft van een boek staat vaak het logo van de uitgever. In het boek vind je meestal ook de naam. Mijn boeken verschijnen bijna altijd bij Uitgeverij de Fontein en dat is toevallig ook de uitgever van Roald Dahl, Jeff Kinney (Het leven van een loser) en Rachel Renée Russell (Dagboek van een muts). Bij De Fontein houden ze van grappige boeken.

Is het een serie of een los boek?

Het is belangrijk voor een boekbespreking om te weten of het boek onderdeel is van een reeks boeken. Meestal kun je in het boek wel zien of er meerdere delen van zijn. Kijk daarom altijd even op de eerste of laatste bladzijde.

Om welk deel gaat het? Heb je zelf meerdere delen gelezen? En kun je de boeken los van elkaar lezen?

Tip 4: Vertel waar het boek over gaat

Vertel kort waar het boek over gaat. Probeer niet te verklappen hoe het afloopt, want dan is het voor je klasgenoten niet meer spannend.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Zoek uit waar en wanneer het verhaal zich afspeelt. Soms is het niet helemaal duidelijk, maar met een beetje slim lezen kom je een eind. Dragen de kinderen een schooluniform? Dan speelt het misschien in Engeland. Komen er mobieltjes in voor? Bestonden er in de tijd van het verhaal al computers en auto’s?

Hoofdpersonen en personages

De hoofdpersoon is de belangrijkste persoon uit het boek. Soms zijn er meerdere hoofdpersonen, maar meestal is er een waar je het meest over leest. In de boeken over Costa Banana is dat Rosa. In De verschrikkelijke badmeester is het Lev. En in De vreselijke tweeling zijn het Max en Lot.

Vertel tijdens je boekbespreking wat over de personen uit het boek. Hoe zien ze eruit? Hoe gedragen ze zich? En zou jij vrienden met ze kunnen zijn? Waarom wel of niet? Herken je je in sommige personen? Wie lijkt er op jou? Wie totaal niet? Zou jij de dingen anders doen dan de hoofdpersoon in je boek?

Is het waargebeurd?

Is het verhaal waargebeurd, of zou het waargebeurd kunnen zijn? Denk je dat de schrijver iets met het boek heeft willen zeggen? Vertel kort wat je denkt dat dat is.

Tip 5: Geef je mening over het boek

Een boekbespreking is natuurlijk niet compleet zonder jouw mening. Probeer meer te zeggen dan: ‘Ik vond het leuk.’ Vertel waarom je het zo leuk vond.

  1. Was het spannend?
  2. Vond je het grappig?
  3. Werd je er vrolijk van of juist verdrietig?
  4. Leerde je er wat van?
  5. Kon je alles zo voor je zien? Voelde het of je er zelf bij was?
  6. Las je het in een keer uit?
  7. Vond je het jammer dat het uit was?
  8. Zouden anderen het moeten lezen?
  9. Wat vind je van de illustraties? Passen ze goed bij het verhaal?
  10. En de voorkant: Geeft dat een goede indruk van het boek? Past de titel goed bij het verhaal?

Tip 6: Kies een goed fragment voor je boekbespreking

Meestal moet je tijdens je boekbespreking ook een stukje voorlezen. Je kiest dan een fragment, een kort stukje dat mooi afgerond is. Neem liever een stuk uit de eerste helft van het boek. Anders verklap je misschien hoe het afloopt.

Kies een stuk dat je zelf grappig of spannend of bijzonder vond. Vertel voor je gaat lezen even wat er aan het stuk vooraf ging, zodat iedereen weet waar het over gaat. Oefen het voorlezen een paar keer thuis.

Tip 7: Verzamel filmpjes en plaatjes voor je boekbespreking

Met een filmpje over de schrijver breng je je boekbespreking tot leven. Ik heb een heleboel filmpjes gemaakt die je allemaal op deze website kunt vinden. Als je het gratis spreekbeurtpakket bestelt, krijg je zelfs een filmpje dat nergens anders te zien is.

Plaatjes vind je makkelijk via Google Afbeeldingen. Dat gaat zo:

  1. Zoek in Google op de naam van de schrijver of illustrator of op de titel van het boek.
  2. Klik daarna op ‘Afbeeldingen’.
  3. Je ziet nu alle plaatjes op een rij.

Tip 8: Stel de schrijver een vraag

De meeste schrijvers hebben een e-mailadres. Stuur ze een mailtje en stel ze een vraag. Dat maakt je boekbespreking nog persoonlijker. Wedden dat je er zo een extra punt bij krijgt? 🙂

Tip 9: Bestel een gratis spreekbeurtpakket

Bij sommige schrijvers kun je gratis spullen bestellen. Als je je boekbespreking over een van mijn boeken doet (die bij uitgeverij De Fontein zijn verschenen), kun je een gratis spreekbeurtpakket bestellen. Je krijgt dan:

  1. Een poster van het boek.
  2. Daarnaast krijg je een mooie achtergrond voor je Power Point presentatie.
  3. Je krijgt een filmpje met een leuk weetje.
  4. En een heleboel nuttige tips.

Je kunt de schrijver natuurlijk ook een persoonlijke vraag stellen. Voor de poster moet je je postadres opgeven. Vraag wel even aan je ouders of ze dat goed vinden.

Tip 10: Oefen de boekbespreking goed

Oefen je boekbespreking thuis eerst voor de spiegel. Daarna doe je het nog een keer voor je vader of moeder of voor een broertje of zusjes. Het helpt echt om je verhaal van te voren een paar keer hardop te vertellen. Hierdoor kun je het beter onthouden en leer je sneller.

Veel succes met je boekbespreking!

Bestel het spreekbeurtpakket!

Bij een boekbespreking vertel je waar een boek over gaat en wat je ervan vindt. Je vertelt over de schrijver en eventueel de illustrator.
Dat hangt ervan af hoe uitgebreid je boekbespreking moet zijn. Een korte presentatie omvat in elk geval de titel van het boek, de schrijver, de illustrator en het jaar van uitgave. Daarnaast geef je een korte samenvatting van het verhaal. Je vertelt iets over de personages en je vertelt wat je ervan vindt. Tot slot lees je een stukje voor.
Een boekbespreking duurt tussen de 5 en 10 minuten. Maar het is vooral belangrijk dat je presentatie volledig is en leuk om naar te luisteren.
Je begint je boekbespreking met wat feitjes over het boek: Titel, schrijver, illustrator, uitgeverij, jaar van uitgave en genre.
Schrijf per hoofdstuk in een zin op waar dat hoofdstuk over gaat. Eigenlijk heb je dan al je samenvatting te pakken. Eventueel kun je deze samenvatting nog wat inkorten tot je alleen de hoofdlijnen over hebt.
Boekbespreking over Keesie Kippenkop
Illustratie: Hugo van Look

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (36)

  • Lander schreef:

    hallo
    heel leuke tips
    bedankt

  • Arya schreef:

    bedankt voor deze tips alleen ik heb een vraag en dat is of ik een boekbespreking mag houden over dezelfde boekenserie dus ik heb all een keer over het leven van een loser gedaan maar nu wil ik het over een andere boek doen maar dan van de zelfde serie

  • Lybaert Marie schreef:

    hele leuke tips maar ik mis nog iets en ik weet niet wat…

  • Heidi schreef:

    Dank voor alle tips. Als schrijver vind ik het wel een beetje jammer dat er een taalfout op deze site staat. Bij tip 7 staat namelijk: “… bestelt, krijg je zelfs een filmpje DIE nergens anders te zien is.” Het is het filmpje DAT nergens anders te zien is.

    • Jozua Douglas schreef:

      Hallo Heidi, Bedankt voor je tip. Dat is niet zo netjes inderdaad. Ik ga het meteen aanpassen. Zo zie je maar, schrijvers maken ook wel eens schrijffoutjes. 😉

  • Julia schreef:

    hOi Jozua,
    Ik heb overmorgen mijn boekenbeurt
    Ik heb het over films die nergens draaien
    maar ik weet niet wat ik in mijn boekendoos moet doen. Heb jij een idee?
    Groetjes Juliaaa

    • Jozua Douglas schreef:

      Hallo Julia, Ik heb dat boek niet geschreven, dus dat weet ik niet. Je zou het beter even kunnen vragen aan Yorick Goldewijk, die het heeft geschreven.

  • Lana schreef:

    Hoi jozua
    Ik vind je bleken super leuk maar binnenkort heb ik een boekbespreking ik heb die van de verschrikkelijk badmeester super leuk en spannend maar wat moet ik in mijn doos als je wil snel andwoorden want ik heb al bijna een boekbespreking groetjes Lana

    • Jozua Douglas schreef:

      Hallo Lana,

      Een zeehond en een medaille kun je er zeker goed in doen. Misschien kun je er ook nog een miniatuurautootje in doen? Een zwembrilletje, een losgeldbrief, het boek van Lita, een mondkapje, een mobiele telefoon. Succes! Kijk ook op mijn pagina over boekendozen, want daar zie je ook foto’s.

  • Bram Baaima schreef:

    Beste Jozua
    ik heet Bram en ik wil u iets vragen:
    hoe komt u altijd aan die grappige scheld woorden mijn vader en ik moeten daar namelijk hard om lachen.

    Groetjes Bram

    • Jozua Douglas schreef:

      He Bram! Goede vraag. Ik vind het leuk om gekke dingen met elkaar te combineren, zoals kaasviool. Daarnaast is het fijn als het lekker klinkt. Ik gebruik graag binnenrijm of alliteratie. Je hoort dan klanken terugkomen. Bijvoorbeeld platgetrapte smurfenkak. Die a-klank en de e-klank hoor je telkens en dat klinkt goed.

  • Sander schreef:

    Beste Jozua
    Ik heet Sander en wil uw iets vragen:
    Hoe kwam u op het idee voor de costa banana Serie?

    • Jozua Douglas schreef:

      Hallo Sander, Ik was benieuwd hoe het zou zijn als mijn vader president was. Zou ik dan een eigen limo krijgen met chauffeur? Zou ik een bodyguard hebben? Zou ik af en toe een wet mogen verzinnen? Om erachter te komen, besloot ik erover te schrijven. Groet, Jozua

  • Zoë Assink schreef:

    Hoi Jozua,
    Ik ben Zoë en ik heb een vraag:
    Heeft u huisdieren?
    Groetjes Zoë

  • Fien Ciere schreef:

    Hoi ik ben Fien,
    ik had een vraagje
    hoe heten u kinderen.

  • Godzilla_vs_kamoebas schreef:

    Moet je ook echt drie vragen bedenken over het boek?

    • Jozua Douglas schreef:

      Dat hangt van je meester of juf af. Die bepalen hoeveel vragen je moet beantwoorden. Dat is denk ik overal anders. Het hangt ook een beetje af in welke groep je zit.

  • Jonas Willems schreef:

    Hoi Jozua,
    Ik hou mijn boekbespreking over Bureau Speurneus en de Boekenmaffia. Mijn vraag is hoe kwam je op het idee voor dat boek?

    • Jozua Douglas schreef:

      Hoi Jonas, Ik dacht: Wat zou er gebeuren als er criminelen in de bibliotheek werkten? En toen verzon ik wat er dan zou gebeuren en dat is het boek. Meestal gaat dat zo bij ideeën. Je denkt stel dat… en dan fantaseer je er op los. Groet, Jozua

  • owen eerenberg schreef:

    hoi jozua
    ik heb het boek piranha complot voor mijn boekbespreking uitgekozen maar ik heb nog 3 grappige weetjes nodig weet jij er een paar?

    alvast bedankt

  • Matisse Degen schreef:

    Hoi Jozua,
    hoe kwam je op het idee om het boek te schrijven in het huisje in het bos? Kan je daar ook slapen? Groeten van Matisse

    • Jozua Douglas schreef:

      Het huisje was van mijn ouders en daar kon ik lekker rustig zitten. Helaas hebben ze het huisje nu verkocht, dus nu schrijf ik weer voornamelijk in mijn schrijfkamer. Het huisje had ook twee slaapkamers en een badkamer.

  • Feline Castriota schreef:

    Dankuwel voor de tips!
    Ik hoop dat mijn boekbespreking voor morgen goed gaat 🙂

  • hannes schreef:

    hoi Jozua
    ik heb het boek eilanddagen voor mijn bespreking en het gaat over liefde en ik vind dat niet zo leuk heb jij tips om er toch nog iets leuks van te maken

    • Jozua Douglas schreef:

      Hoi Hannes,

      Eilanddagen is niet van mij. Het is een boek van Gideon Samson. Misschien moet je hem even mailen. Ik schreef wel het boek De eilandenruzie.

      Groet, Jozua Douglas

  • Lenn beckers schreef:

    Hoi Jozua ik weet niet wat voor spullen ik kan mee nemen over het boek de gruwelijke generaal
    Kan jij mij helpen. Groetjes lenn

    • Jozua Douglas schreef:

      Hoi Lenn, Ik denk zelf aan een bromvlieg (misschien een nepvlieg), een bananenpistool, een briefje in geheime code, een drone, een pak cornflakes of een ander product met het gezicht van de president erop, en misschien een Ferrari (speelgoedautootje). Je zou eventueel ook een speelgoedsoldaatje erin kunnen doen. Succes!

  • mirthe stander schreef:

    ik krijg maar 4 dagen oefen tijd, want we wisten het nog niet van te voren 🙁

    • Jozua Douglas schreef:

      Hoi Mirthe, Vier dagen klinkt kort, maar ik denk dat je veel kunt oefenen in die tijd. Je moet natuurlijk ook weer niet te lang oefenen! 🙂 Veel succes!!!

  • Kaat schreef:

    Heel goed

  • Emeka schreef:

    heel goed