© Mark Kohn
Jozua Douglas

Boekbespreking 10 tips

Ben je al zenuwachtig? Krijg je de rillingen als je aan je boekbespreking denkt? Dat hoeft niet. Geloof me. Als je je goed voorbereidt is het helemaal niet moeilijk. 10 tips voor een supergoede boekbespreking. Lees ook mijn tips over: boekendoos maken.

Download deze tips

Zal ik je iets geks vertellen? Ik heb nog nooit een boekbespreking gedaan. Dat hoefde niet bij ons op school. Had ik even mazzel! Maar jij moet het wel, anders was je hier niet. Gelukkig weet ik als schrijver wel veel van boekbesprekingen. Ik vertel je alles wat ik weet.

Tip 1: Kies een boek dat je leuk vindt

Als je een saai boek kiest, wordt je boekbespreking vanzelf ook saai. Kies dus een grappig, spannend, gek, ongelooflijk, fantastisch geweldig, supergaaf, megacool, knettervet boek uit. Bijvoorbeeld een boek van mij :-). Maar je kunt ook een boek van Roald Dahl kiezen. Maakt niet uit. Als het maar een leuk boek is.

Tip 2: Lees het boek

Je moet het boek natuurlijk wel goed lezen. Stel er gebeurt iets geks, dan moet je dat weten. Lees dus het hele boek. Als je een leuk boek gekozen hebt, is dat niet zo moeilijk.

Tip 3: Verzamel informatie voor je boekbespreking

Wie zijn de schrijver en illustrator van het boek?

Over sommige schrijvers is veel informatie te vinden. Je kunt kijken op hun website of op de site van hun uitgever. En soms staat er ook iets op Wikipedia wat bruikbaar is voor je boekbespreking.

Sommige boeken hebben plaatjes, ook wel illustraties genoemd. Vergeet niet om ook wat informatie over de illustrator te zoeken. Ik werkte onder andere met Elly Hees en Hugo van Look.

Wanneer is het boek verschenen?

Voor- of achterin het boek vind je meestal meer informatie over het boek. Vaak zie je dit teken © met een jaartal erachter. Dat is het jaar waarin het boek verscheen. Is het oud? En zo ja? Merk je dat aan het boek? Waaraan? Vertel hierover in je boekbespreking.

Is het vertaald?

Sommige boeken zijn vertaald. Roald Dahl schreef bijvoorbeeld in het Engels. Een vertaler maakt daar een Nederlands verhaal van. Meestal staat er dan: ‘oorspronkelijke titel’ met daarachter de titel in de taal waarin het werd geschreven. Soms zie je ook de naam van de vertaler staan. Kan je merken dat het boek vertaald is? Waaraan merk je dat?

Bij welke uitgever is het verschenen?

Op de kaft van een boek staat vaak het logo van de uitgever. In het boek vind je meestal ook de naam. Mijn boeken verschijnen bijna altijd bij Uitgeverij de Fontein. Dat is toevallig ook de uitgever van Roald Dahl, Jeff Kinney (Het leven van een loser) en Rachel Renée Russell (Dagboek van een muts). Bij De Fontein houden ze van grappige boeken.

Is het een serie of een los boek?

Het is belangrijk voor een boekbespreking om te weten of het boek onderdeel is van een reeks boeken. Meestal kun je in het boek wel zien of er meerdere delen van zijn. Kijk daarom altijd even op de eerste of laatste bladzijde.

Om welk deel gaat het? Heb je zelf meerdere delen gelezen? En kun je de boeken los van elkaar lezen?

Tip 4: Vertel waar het boek over gaat

Vertel kort waar het boek over gaat. Probeer niet te verklappen hoe het afloopt, want dan is het voor je klasgenoten niet meer spannend.

Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?

Zoek uit waar en wanneer het verhaal zich afspeelt. Soms is het niet helemaal duidelijk, maar met een beetje slim lezen kom je een eind. Dragen de kinderen een schooluniform? Dan speelt het misschien in Engeland. Komen er mobieltjes in voor? Bestonden er in de tijd van het verhaal al computers en auto’s?

Hoofdpersonen en personages

De hoofdpersoon is de belangrijkste persoon uit het boek. Soms zijn er meerdere hoofdpersonen, maar meestal is er een waar je het meest over leest. In de boeken over Costa Banana is dat Rosa. In De verschrikkelijke badmeester is het Lev. En in De vreselijke tweeling zijn het Max en Lot.

Vertel tijdens je boekbespreking wat over de personen uit het boek. Hoe zien ze eruit? Hoe gedragen ze zich? En zou jij vrienden met ze kunnen zijn? Waarom wel of niet? Herken je je in sommige personen? Wie lijkt er op jou? Wie totaal niet? Zou jij de dingen anders doen dan de hoofdpersoon in je boek?

Waargebeurd?
Is het verhaal waargebeurd? Of zou het waargebeurd kunnen zijn? Denk je dat de schrijver iets met het boek heeft willen zeggen? Vertel kort wat je denkt dat dat is.

Tip 5: Vertel wat je van het boek vindt

Een boekbespreking is natuurlijk niet compleet zonder jouw mening. Probeer meer te zeggen dan: ‘Ik vond het leuk.’ Vertel waarom je het zo leuk vond.

 1. Was het spannend?
 2. Was het grappig?
 3. Werd je er vrolijk van of juist verdrietig?
 4. Leerde je er wat van?
 5. Kon je alles zo voor je zien? Voelde het of je er zelf bij was?
 6. Las je het in een keer uit?
 7. Vond je het jammer dat het uit was?
 8. Zouden anderen het moeten lezen?
 9. Wat vind je van de illustraties? Passen ze goed bij het verhaal?
 10. En de voorkant: Geeft dat een goede indruk van het boek? Past de titel goed bij het verhaal?

Tip 6: Kies een goed fragment voor je boekbespreking

Meestal moet je tijdens je boekbespreking ook een stukje voorlezen. Je kiest dan een fragment, een kort stukje dat mooi afgerond is. Neem liever een stuk uit de eerste helft van het boek. Anders verklap je misschien hoe het afloopt.

Kies een stuk dat je zelf grappig of spannend of bijzonder vond. Vertel voor je gaat lezen even wat er aan het stuk vooraf ging, zodat iedereen weet waar het over gaat. Oefen het voorlezen een paar keer thuis.

Tip 7: Verzamel filmpjes en plaatjes voor je boekbespreking

Met een filmpje over de schrijver breng je je boekbespreking tot leven. Ik heb een heleboel filmpjes gemaakt die je allemaal op deze website kunt vinden. Als je het gratis spreekbeurtpakket bestelt, krijg je zelfs een filmpje die nergens anders te zien is.

Plaatjes vind je makkelijk via Google Afbeeldingen. Dat gaat zo:

 1. Zoek in Google op de naam van de schrijver of illustrator of op de titel van het boek.
 2. Klik daarna op ‘Afbeeldingen’.
 3. Je ziet nu alle plaatjes op een rij.

Tip 8: Stel de schrijver een vraag

De meeste schrijvers hebben een e-mailadres. Stuur ze een mailtje en stel ze een vraag. Dat maakt je boekbespreking nog persoonlijker. Wedden dat je er zo een extra punt bij krijgt? 🙂

Tip 9: Bestel een gratis spreekbeurtpakket

Bij sommige schrijvers kun je gratis spullen bestellen. Als je je boekbespreking over een van mijn boeken doet (die bij uitgeverij De Fontein zijn verschenen), kun je een gratis spreekbeurtpakket bestellen. Je krijgt dan:

 1. Een poster van het boek.
 2. Een mooie achtergrond voor je Power Point presentatie.
 3. Een uniek filmpje met een leuk weetje.
 4. Een heleboel nuttige tips.

En je kunt me natuurlijk tegelijk een persoonlijke vraag stellen. Voor de poster moet je je postadres opgeven. Vraag wel even aan je ouders of ze dat goed vinden.

Tip 10: Oefen de boekbespreking goed

Oefen je boekbespreking thuis eerst voor de spiegel. Daarna doe je het nog een keer voor je vader of moeder of voor een broertje of zusjes. Het helpt echt om je verhaal van te voren een paar keer hardop te vertellen. Hierdoor kun je het beter onthouden en leer je sneller.

Veel succes met je boekbespreking!


Boekbespreking Jozua Douglas

Download gratis een mooie Power Point achtergrond voor je spreekbeurt. Veel succes!

Download PowerPoint

 

Download deze woordzoeker en deel hem uit in de klas. Twee keer per jaar verloten we een boek onder alle goede inzendingen.

Download woordzoeker

 

Doe je je boekbespreking over Costa Banana? Download dan deze kaart! Leuk voor in je presentatie.

Download kaart

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *