© Mark Kohn
Jozua Douglas Gouden Grijns

Lestips kinderboekenweek 2020

Op 30 september begint de Kinderboekenweek 2020. Dit jaar is het thema: Geschiedenis. Het motto luidt: En toen? Een aantal leestips en lestips.

Jozua Douglas en Tosca Menten De gouden grijns

 

De Gouden Grijns

In 2019 vormde ik met Tosca Menten De Gouden Grijns. Onder deze naam schreven we de verhalenbundel Pech onderweg, dat naadloos aansloot bij het thema Vervoer van die kinderboekenweek.

Kinderboekenweek 2020
Voor de Kinderboekenweek 2020 hebben we  weer zo’n boek geschreven: Prutsers en pechvogels, een verzameling grappige, verschrikkelijke en volstrekt onmogelijke verhalen over historische missers.

Prutsers en Pechvogels
In de verhalen ontmoet je dus geen helden, beroemdheden of medaillewinnaars. Integendeel; prachtige pruiken vliegen in de fik, ridders zakken door de grond en de duurste tulpenbol ooit gaat net zo snel in de soep als de laatste dodo in de pan.

Kinderboekenweek 2020 Tosca Menten Jozua Douglas

Illustraties: Geert Gratama

Optredens kinderboekenweek 2020

Tijdens de kinderboekenweek 2020 tour ik door Nederland. Twee weken lang bezoek ik scholen, boekhandels en bibliotheken. De optredens in Den Haag, Heemstede, Ouderkerk aan de Amstel en Deventer zijn openbaar. Maar let op! Soms moet je van te voren reserveren. Klik hier voor meer informatie.

Op reis naar vroeger
Tijdens mijn bezoek vertel ik over mijn boeken. Ik vertel over mijn verre voorvader Archibald Douglas, die ridder was in Schotland. Ik vertel over mijn over-over-over-over-over-overgrootvader Robert Douglas die vanuit Schotland naar Nederland kwam. En over mijn opa, voor wie ik mijn eerste verhaal schreef.

Mijn boeken
Natuurlijk gaan we het ook hebben over Prutsers en Pechvogels en de ridders Wout en Rik. Ook het nieuwe boek Het piranha-complot komt voorbij. Dit zesde boek over Costa Banana speelt zich af in het heden, maar de gebeurtenissen zijn absoluut historisch.

Jozua Douglas - Illustraties van Hugo van Look

Illustratie Hugo van Look

Leestips voor de Kinderboekenweek 2020

De CPNB stelde een mooie lijst samen met kerntitels voor de Kinderboekenweek 2020. Bij deze boeken hoort ook lesmateriaal dat je bij iedere boekhandel kunt bestellen.

Mijn eigen boeken

Kinderboekenweek 2020 prentenboeken

Grote uitvindingen
Als je bijna niets hebt, is het leven moeilijk. Stel je voor dat je geen huis en geen kleren hebt. Dan moet je altijd in je blootje buiten spelen. Als je geen bed hebt, moet je op de grond slapen. En wat moet je zonder wc?

Dit informatieve prentenboek over uitvindingen past perfect in het thema van de Kinderboekenweek 2020. Je vindt in dit boek ook leuke opdrachten, een liedje, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Ideaal voor groep 1, 2 en 3.

Kinderboekenweek 2020 prentenboeken

Bijzondere bouwsels
Wil je alles weten over bijzondere bouwsels in de wereld? Hoe werden piramides gebouwd? En kastelen? Wie heeft de Eiffeltoren gebouwd? En hoe hoog is die toren? Weet je welk gebouw het hoogste ter wereld is? En welk gebouw een beetje scheef staat?

Dit informatieve prentenboek over grote bouwwerken uit de geschiedenis past perfect in het thema van de Kinderboekenweek 2020. Je vindt in dit boek ook leuke opdrachten, een liedje, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Ideaal voor groep 1, 2 en 3.

Kinderboekenweek 2020 boeken voor de middenbouw

Wout en Rik
De mini-serie over Wout en Rik, sluit goed aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2020.

In de De reuzentrol gaan Wout en Rik op reis op een prinses te bevrijden van een gemene reuzentrol. In Het beest van Boebalim moeten ze een toverdrankje halen bij een heks op een eng eiland. En in De broers Grombek gaan ze de strijd aan met de gemene broers Grajes en Griebus.

Deze boeken zijn geschreven op lees-niveau AVI-E4, wat ze uitermate geschikt maakt voor lezers uit groep 4 en 5.

 

Kinderboekenweek 2020 Piranha-complot Costa Banana 6

Costa Banana 6
Als de 12-jarige Angelino Romero president wordt van Costa Kanaria benoemt hij zijn vrienden Rosa en Fico als adviseurs. Helaas is niet iedereen hier blij mee en de kinderen moeten het opnemen tegen drie gemene generaals.

Mijn allernieuwste boek Het piranha-complot speelt zich weliswaar af in het heden, maar de gebeurtenissen zijn historisch en zullen absoluut de geschiedenisboekjes van Costa Banana en Costa Kanaria halen.

Boeken van andere schrijvers

Dummie de mummie

De tombe van Achnetoet
Dummie is dolblij. Na een spannende reis is hij terug in Egypte om samen met Goos en Klaas het graf van zijn vader, farao Achnetoet, te zoeken. Vol goede moed gaan ze op pad. Maar Egypte is na vierduizend jaar helemaal veranderd en het graf van Achnetoet is nergens te vinden. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks en plotseling zijn Goos en Dummie in groot gevaar…

Dummie de mummie van Tosca Menten mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de Kinderboekenweek 2020. Hilarische avonturen met als thema het oude Egypte. Leuk voor groep 5, 6, 7 en 8.

Autobiografie van Roald Dahl kinderboekenweek 2020

Boy en Solo
Boy en Solo verschenen eerder al als losse delen. In Boy beschrijft Roald Dahl zijn jeugd op verschillende kostscholen. Wist je dat hij als kind al gek was op chocola? En dat hij ooit chocoladerepentester was?

In Solo schrijft hij over zijn periode als piloot in Tweede-Wereldoorlog. Roald Dahl vloog toen voor de Royal Air Force, de Britse luchtmacht en vocht in de slag om Griekenland tegen de Duitsers. Een boek vol spannende waargebeurde historische verhalen voor de kinderboekenweek 2020. Voor groep 6, 7 en 8.

Ronja de Roversdochter

Ronja de roversdochter
Ronja de dochter van een rovershoofdman, sluit vriendschap met Birk, de zoon van haar vaders grootste vijand. Als hun vaders daarvan horen worden ze kwaad en daarom besluiten ze weg te lopen.  Ronja en Birk hebben een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder…

Als kind was ik gek op de boeken van Astrid Lindgren. Ronja de roversdochter is een heerlijk fantasieboek, dat misschien niet echt historisch is, maar wel de sfeer ademt van de middeleeuwen.

Kruistocht-in-spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek
De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. Het lukt Dolf niet om op tijd op de afgesproken plek te staan. Moet Dolf nu voor altijd in 1212 blijven?

Toen ik dit boek als 11-jarige begon te lezen kon ik het niet meer wegleggen. Ik las daarna alle historische boeken van Thea Beckman en ze zouden wat mij betreft allemaal op deze lijst kunnen staan. Prachtige boeken voor de kinderboekenweek van 2020. Groep 7 en 8.

Scholenbezoek Kinderboekenweek 2020

Wil je me boeken voor de Kinderboekenweek 2020, wees er dan snel bij. Uiteraard besteed ik veel aandacht aan het thema geschiedenis. De boeken van Wout en Rik en De Gouden Grijns staan daarbij centraal. En wist je dat ik zelf ook afstam van een echte ridder? Je kunt me boeken via De schrijverscentrale.

 

Boek nu

 

Kinderboekenweekgeschenk

Arend van Dam schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de Kinderboekenweek 2020 en Mylo Freeman maakt het Prentenboek. Het geschenk krijg je bij besteding van 12,50 aan Kinderboeken. Het prentenboek is te koop voor 7,25. Het is dit jaar alweer de 66ste kinderboekenweek.

Arend van Dam is dertig jaar schrijver en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Bekend is zijn serie Lang geleden … waarin hij de geschiedenis tot leven brengt met toegankelijke voorleesverhalen.

Mylo Freeman heeft inmiddels al zo’n 60 kinderboeken geschreven, waaronder de reeks over het donkere prinsesje Arabella. Haar boeken gaan vaak over diversiteit.

Kinderboekenweek 2020 Arend van Dam en Mylo Freeman

Foto (c) Maikel Thijssen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *