© Mark Kohn
Jozua Douglas

Lestips kinderboekenweek 2020

Op 30 september begint de Kinderboekenweek 2020. Dit jaar is het thema: Geschiedenis. Het motto luidt: En toen? Een aantal leestips en lesideeën. Kijk hier voor mijn tournee.

Opening Kinderboekenweek 2020

Opening kinderboekenweek 2020

Open de Kinderboekenweek 2020 met een aftelfilmpje op het Digibord. Er is er aandacht voor het kinderboekenweekgeschenk en ik geef een aantal leuke leestips. Bekijk hier het filmpje!

Maak je eigen stamboom

Maak je eigen stamboom

Met Tosca Menten maakte ik een filmpje waarin we laten zien hoe je je stamboom maakt. Leuk voor op het Digibord. Bekijk hier het filmpje! Je kunt hier ook de lijstjes downloaden. En hier het werkblad met de stamboom.

Lesbrief Kinderboekenweek 2020

Lestips Kinderboekenweek 2020

Op zoek naar lesideeën? Prutsers en pechvogels is het boek voor de Kinderboekenweek 2020. Onze uitgevers maakten een uitgebreide lesbrief bij dit boek. Download hem hier.

Spreuken verzinnen kinderboekenweek 2020

Verzin je eigen spreuk

In ons boek Prutsers en Pechvogels staan een heleboel zelfverzonnen spreuken. Download hier een middeleeuwse papierrol om tijdens de kinderboekenweek met de klas je eigen spreuken te maken.

Boektrailer Kinderboekenweek 2020

Boektrailer Kinderboekenweek

Bekijk hier de boektrailer van Prutsers en pechvogelshet boek voor de Kinderboekenweek 2020.

Dinosaurussen kinderboekenweek 2020

Dinolied kleuters

Voor groep 1 en 2 heb ik een dinolied gemaakt. Leuk voor de kinderboekenweek 2020. Bekijk het filmpje hier.

De Gouden Grijns

In 2019 vormde ik met Tosca Menten De Gouden Grijns. Onder deze naam schreven we de verhalenbundel Pech onderweg, dat naadloos aansloot bij het thema Vervoer van die kinderboekenweek.

Kinderboekenweek 2020
Voor de Kinderboekenweek 2020 hebben we  weer zo’n boek geschreven: Prutsers en pechvogels, een verzameling grappige, verschrikkelijke en volstrekt onmogelijke verhalen over historische missers.

Prutsers en Pechvogels
In de verhalen ontmoet je dus geen helden, beroemdheden of medaillewinnaars. Integendeel; prachtige pruiken vliegen in de fik, ridders zakken door de grond en de duurste tulpenbol ooit gaat net zo snel in de soep als de laatste dodo in de pan.

Bestel het boek!

Kinderboekenweek 2020 Tosca Menten Jozua Douglas

Illustraties: Geert Gratama

Optredens kinderboekenweek 2020

Tijdens de kinderboekenweek 2020 tour ik door Nederland. Twee weken lang bezoek ik scholen, boekhandels en bibliotheken. De optredens in Den Haag, Heemstede, Ouderkerk aan de Amstel en Deventer zijn openbaar. Maar let op! Soms moet je van te voren reserveren. Klik hier voor meer informatie.

Op reis naar vroeger
Tijdens mijn bezoek vertel ik over mijn boeken. Ik vertel over mijn verre voorvader Archibald Douglas, die ridder was in Schotland. Ik vertel over mijn over-over-over-over-over-overgrootvader Robert Douglas die vanuit Schotland naar Nederland kwam. En over mijn opa, voor wie ik mijn eerste verhaal schreef.

Mijn boeken
Natuurlijk gaan we het ook hebben over Prutsers en Pechvogels en de ridders Wout en Rik. Ook het nieuwe boek Het piranha-complot komt voorbij. Dit zesde boek over Costa Banana speelt zich af in het heden, maar de gebeurtenissen zijn absoluut historisch.

Kom langs!

Jozua Douglas - Illustraties van Hugo van Look

Illustratie Hugo van Look

Eigen boeken voor de Kinderboekenweek 2020

Grote uitvindingen leestip kinderboekenweek 2020

Een informatief prentenboek over uitvindingen sluit natuurlijk mooi aan bij De kinderboekenweek 2020. Van de ontdekking van het vuur tot de uitvinding van het Digibord. Een boek met opdrachten, knutseltips, een liedje en een quiz. Geschikt voor groep 1, 2 en 3.

Dit informatieve prentenboek over grote bouwwerken uit de geschiedenis. Van de piramides uit het oude Egypte tot de hoogste wolkenkrabbers ter wereld. Een boek met opdrachten, knutseltips, een liedje en een quiz. Geschikt voor groep 1, 2 en 3.

De reuzentrol kinderboekenweek leestip

Wout en Rik passen perfect bij de Kinderboekenweek 2020. In deel 1 De reuzentrol ontmoeten ze de stinkende ridders en een levensgevaarlijke reuzentrol. AVI-E4, geschikt voor groep 4 en 5.

Wout en Rik gaan op reis naar het griezelige eiland Boebalim. Ze ontmoeten een heks, gemene dwergen, een grijpgruwel en een enorm zeemonster. AVI-E4, geschikt voor groep 4 en 5.

Wout en Rik nemen het op tegen de gemene broers Grajes en Griebus Grombek. Lukt het hen de toverketting van Sam Salabim terug te stelen? AVI-E4, geschikt voor groep 4 en 5.

Het piranha-complot kinderboekenweek leestip

Het piranha-complot speelt zich weliswaar af in het heden, maar de gebeurtenissen zijn historisch en zullen absoluut de geschiedenisboekjes van Costa Banana en Costa Kanaria halen. Groep 5 t/m 8.

Dinolied

Boeken van andere schrijvers

Dr. Proktors Teletijdtobbe kinderboekenweek leestip

De bekende Noorse thrillerschrijver Jo Nesbø schreef een hilarische boekenreeks over een maffe uitvinder: Dr. Proktor. In dit deel reist de professor door de tijd in zijn teletijdtobbe.  Dr. Proktors Teletijdtobbe. Groep 6 t/m 8.

Dummie de mummie 0 leestip kinderboekenweek

Dummie de mummie 0: Een jonge prins in het oude Egypte. Deze los te lezen prequel bij de razend populaire Dummie de mummie-serie levert een spannend kijkje in het leven van een jonge Dummie op, voordat hij een mummie werd. Groep 5 t/m 8.

Kruistocht in spijkerbroek leestip kinderboekenweek

Kruistocht in spijkerbroek. Toen ik dit boek als 11-jarige begon te lezen kon ik het niet meer wegleggen. Wat mij betreft zouden alle historische boeken van Thea Beckman op deze lijst kunnen staan. Prachtige boeken voor de kinderboekenweek van 2020. Groep 7 en 8.

Piratenzoon leestip kinderboekenweek

Piratenzoon. Rob Ruggenberg. Zain groeit op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden en moet als slaaf gaan werken op een oorlogsschip. Hoe kan Zain ontsnappen? Groep 7 en 8.

Boy en Solo leestip kinderboekenweek

Boy & Solo (alleen als E-book verkrijgbaar). In Boy beschrijft Roald Dahl zijn jeugd op verschillende kostscholen. In Solo schrijft hij over zijn periode als piloot in Tweede-Wereldoorlog. Een boek vol spannende waargebeurde historische verhalen voor de kinderboekenweek 2020. Voor groep 7 en 8.

De zee kwam door de brievenbus leestip Kinderboekenweek 2020

De zee kwam door de brievenbus. Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’ Liesje vertelde hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek. Groep 5 en 6.

Kinderboekenweekgeschenk 2020

Arend van Dam schreef het Kinderboekenweekgeschenk voor de 66ste editie van de Kinderboekenweek. De diamant van Banjarmasin omvat acht verhalen over de geschiedenis van Nederland. Verhalen over helden, gelukszoekers, vertrekkers en nieuwkomers. Een boek dat vol staat met belangrijke vragen: ‘Wie ben ik? Waar wil ik zijn? Ben ik welkom?’ Maar ook: ‘Wie ben jij? Ik was hier eerst!’ Ja, wie was hier eigenlijk het eerst?

Gratis Kinderboekenweekgeschenk
Het kinderboekenweekgeschenk 2020 is een cadeau van de boekhandel. Je krijgt het gratis tijdens de kinderboekenweek 2020 wanneer je voor minimaal 12,50 aan Nederlandstalige kinderboeken koopt.

Arend van Dam is dertig jaar schrijver en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Bekend is zijn serie Lang geleden … waarin hij de geschiedenis tot leven brengt met toegankelijke voorleesverhalen. Arend van Dam won onder andere de Zilveren Griffel, de Thea Beckmanprijs en de White Raven.

Kinderboekenweekgeschenk 2020 De diamant van Banjarmasim

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Mylo Freeman maakte het Prentenboek van de Kinderboekenweek: Tweeling! Dit boek is van 30 september tot 11 oktober verkrijgbaar voor 7,25.

Een bijzonder verhaal over Robbie en Roef, die het liefst alles samen doen. Ze dragen altijd dezelfde kleren en zijn allebei gek op ridders. Ze voelen zich helemaal een tweeling! Wanneer ze verkleed naar school mogen komen, hoeven ze niet lang na te denken: zij gaan natuurlijk allebei als ridder. Op school krijgen ze ruzie met twee meisjes die er precies hetzelfde uit zien. En zij beweren een ECHTE tweeling te zijn…

Mylo Freeman heeft inmiddels al zo’n 60 kinderboeken geschreven, waaronder de reeks over het donkere prinsesje Arabella. Haar boeken gaan vaak over diversiteit.

Prentenboek van de Kinderboekenweek Tweeling


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (6)

 • Anne Maaike schreef:

  Ik kan de lesbrief voor Boy en Solo niet openen…
  De website geeft aan dat ze het verplaatst hebben.

  • Jozua Douglas schreef:

   Dank voor de tip! Het ging hier overigens niet om lesmateriaal, maar een link naar het boek zelf. Ik had gelinkt naar het fysieke boek, maar kennelijk is dat niet meer verkrijgbaar. Ik heb hem aangepast zodat hij naar het e-book gaat. Of er een lesbrief over dit boek is, weet ik niet. Daarvoor kun je het beste even contact opnemen met promotie@uitgeverijdefontein.nl

 • vivian schreef:

  ik kan de lesbrief voor prutsers en pechvogels niet openen?

  • Jozua Douglas schreef:

   Als het goed is opent hij hem in een nieuw tabblad en dan kan je hem downloaden als je aan de onderkant met je muis erover heen gaat.

 • Alicia schreef:

  Ik wil graag de lesbrief voor het boek Prutsers en pechvogels. Alleen als ik hier op klik dan krijg ik de lesbrief voor het piranha-complot.

  • Jozua Douglas schreef:

   Dank voor je reactie. Ik had per ongeluk naar het verkeerde document gelinkt. Als het goed is kun je nu de juiste lesbrief downloaden! Veel plezier in de klas. Groet, Jozua