© Mark Kohn
Jozua Douglas Gouden Grijns

Ontcijfer de geheime codes uit Operatie Pisang

De spionnen in het boek Operatie Pisang gebruiken geheime codes. Op deze pagina leg ik je uit hoe je ze kunt ontcijferen. Een goed idee voor je boekbespreking. De meester of juf zal vast onder de indruk zijn als je de klas weet te vertellen wat die vreemde woorden betekenen.

In het boek gebruiken de spionnen een tabel en een geheim sleutelwoord. De tabel zie je hieronder. Het sleutelwoord kan ieder woord zijn. Het slimst is het om een woord te kiezen dat niemand zomaar kan raden. De spionnen uit Operatie Pisang gebruikten het sleutelwoord Fernando.

 

Op bladzijde 95 vind je een geheim bericht. In het boek staat niet wat het betekent, maar met de tabel kan je het ontcijferen.

Dat gaat zo:

Zet het sleutelwoord Fernando boven het bericht en herhaal het net zo lang als nodig is. Je krijgt dan dit:

 

Je eerste lettercombinatie is FI. Zoek in het voorste verticale rijtje de F en volg de rij tot je bij de I komt. Daar ga je omhoog en helemaal in het bovenste rijtje vind je dan de D. Deze letter schrijf je op.

 

Je tweede lettercombinatie is ES. Zoek in het voorste verticale rijtje de E en volg de rij tot je bij de S komt. Je komt nu uit bij de letter O. Ook deze schrijf je op.

 

Daarna neem je de derde lettercombinatie: RV. Als je in het rijtje van de R kijkt en je volgt de rij tot de V, dan krijg je de E. Ook die schrijf je op. Je hebt nu DOE. Het eerste woord van de boodschap. Op deze manier ga je alle lettercombinaties af net zolang tot je de boodschap hebt ontcijferd.

Maak je eigen geheime boodschap

Nu ben je vast nieuwsgierig hoe je zelf een geheime boodschap maakt. Het werkt bijna hetzelfde, alleen dan andersom. Als eerste schrijf je een boodschap op een papiertje. Bijvoorbeeld dit:

 

Je verzint een sleutelwoord, bijvoorbeeld Rosa. Dit sleutelwoord zet je nu onder in plaats van boven het bericht.

Nu pak je de tabel er weer bij. Je eerste lettercombinatie is DR. Je zoekt nu de D in de bovenste horizontale rij en de R in de voorste verticale rij. De rijen komen samen bij de letter U. Deze schrijf je op.

 

De tweede combinatie is IO. Als je de rijen van deze letters volgt vind je de W.

 

Als je het hele bericht hebt gehad krijg je dit:

 

De onderste regel is je geheime bericht. Alleen met het geheime sleutelwoord kan iemand het ontcijferen. Veel succes!

Boekbespreking? Hier vind je tips.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (6)