© Mark Kohn
Jozua Douglas

Nationale voorleesdagen 2022

De nationale voorleesdagen 2022 zijn van 26 januari t/m 5 februari. Zoals elk jaar is er weer een prentenboeken top 10. Het is weer een mooie gevarieerde lijst met een prachtige nr 1.

Voorlezen is ontzettend belangrijk voor opgroeiende kinderen. Met 15 minuten voorlezen per dag leert een kind al duizend nieuwe woorden per jaar. En dat niet alleen, ze leren later ook nog eens makkelijker lezen.

Van peuters en kleuters die geregeld zijn voorgelezen heeft bijna 70 procent voldoende woordenschat om een goede start te kunnen maken op school. Van kinderen die niet zijn voorgelezen heeft slechts 30 procent voldoende woordenschat.

Nationale voorleesdagen

Om voorlezen te stimuleren organiseert Stichting Lezen samen met de CPNB elk jaar de nationale voorleesdagen met het voorleesontbijt, de prentenboeken top 10 en het prentenboek van het jaar.

Elk jaar kiest een jury van jeugdbibliothecarissen, boekhandelaars en leerkrachten een prentenboeken top 10 voor de nationale voorleesdagen. Het zijn boeken met goed verhaal en mooie illustraties. Daarnaast kijkt de jury ook naar mogelijkheden voor spel en interactie met peuters.

In 2018 stond mijn eigen prentenboek, De kusjeskrokodil in de prentenboeken top 10.

Prentenboek van het jaar

Uit de prentenboeken top 10 kiest de jury elk jaar een prentenboek van het jaar. Voor 2022 is dat Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer.

‘Maar eerst ving ik een monster is een ode aan het voorlezen. Het laat prachtig zien hoe ouder en kind samen met een verhaal kunnen bezig zijn. Het uitstellen van het daadwerkelijke naar bed gaan is voor veel ouders en kinderen herkenbaar. Dat voorlezen leuk én spannend is en de fantasie prikkelt, komt in dit verhaal mooi naar voren. De paginagrote illustraties zijn gedetailleerd met monsters in alle soorten en maten, waardoor je blijft kijken en ontdekken. Het is een boek waar het samenspel tussen tekst en beeld heel belangrijk is en waar het (voor)leesplezier vanaf spat! En is het verhaal uit? Dan begint het gewoon weer van voren af aan.’

Een goede keus, want volgens mij worden veel kinderen heel erg blij van hun boeken. De serie Agent en Boef van deze twee vrolijke prentenboekenmakers staan niet voor niets op mijn persoonlijke kinderboeken top 10.

 

nationale voorleesdagen 2022 prentenboek van het jaar

nationale voorleesdagen 2022 prentenboek van het jaar.

Prentenboeken top 1o 2022

Hieronder zie je de complete prentenboeken top 10:

Vos gaat een stukje rijden

Een mooi klankrijk boek met een eenvoudig verhaal over een vos die zo van zijn rit geniet dat hij niet doorheeft dat er een heleboel dieren met hem meerijden. Susanne Strasser (Uitgeverij Hoogland & van Klaveren).

Het eiland van Olifant

Als Olifant na een storm op een eiland strandt, komt Muis hem redden. Maar is de boot niet veel te klein? Als er meer dieren langskomen wordt het steeds gezelliger op het eiland. Een boek over gastvrijheid en samenzijn. Leo Timmers (Uitgeverij Querido).

Duizend-en-één paarse djellaba’s

Esmaa raakt haar moeder kwijt op de markt in Marokko tussen allemaal vrouwen met paarse djelaba’s. Hoe vindt ze de weg terug. Gelukkig ontmoet ze een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje die haar helpen. Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani met illustraties van Annelies Vandenbosch (Uitgeverij Gottmer).

Hey baby, kijk!

Een knuffelboek voor baby’s met vertederende zwart-wit prenten. Laura van Bouchout met illustraties van Eva Mouton (Uitgeverij Davidsfonds / Infodok).

Heertje en Meneertje

Heertje en Meneertje bouwen allebei een eigen huis. Dat is gezellig, maar als ze klaar zijn wonen ze allebei ergens anders. Een filosofisch en humoristisch verhaal over vriendschap. Erik van Os en Elle van Lieshout met illustraties van Jan van Lierde (Uitgeverij Rubinstein).

De koffer

Op een dag verschijnt er een oververmoeide vreemdeling met slechts een koffer. Iedereen heeft vragen en wil weten wat er in de koffer zit. Een hartverwarmend verhaal over hoop en vriendelijkheid voor mensen in nood. Chris Naylor-Ballesteros  (Uitgeverij Gottmer).

Muk (Rubinstein)

Muk is een pup met stippen. Maar wat zou hij graag nog veel meer stippen hebben. Een droldwaas avontuur. Mark Haayema met illustraties van Laury Tinnemans en Job van Gelder (Uitgeverij Rubinstein).

Daar ben je

Een cadeauboek voor baby’s met 12 gedichten en prenten voor de eerste 12 maanden van hun nieuwe leven. Een jaar vol emoties, gevangen in een ontroerend prentenboek. Hans en Monique Hagen met illustraties van Charlotte Dematons (Uitgeverij Querido).

De ridder zonder billen

De ridder zonder billen zal elke kleuter ongetwijfeld spreken. Een boek op rijm met grappige illustraties. Levina van Teunenbroek met illustraties van Charlotte Bruijn (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *