© Mark Kohn
Jozua Douglas

Schrijver op school

Wil je wel eens een schrijver op school? Bij de Schrijverscentrale kun je me boeken voor een schrijversbezoek. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Een overzicht van de meestgestelde vragen.

Nodig me uit!

1. Waarom een schrijver op school?

Een schrijver op school maakt lezen leuker, blijkt uit recent onderzoek. Een derde van de basisschool leerlingen begrijpt een boek beter dankzij het schrijversbezoek en ruim de helft van wil meer boeken lezen van de schrijver die ze hebben ontmoet.

Dit krijg ik ook vaak terug van bibliotheken. De boeken van schrijvers die ze hebben uitgenodigd worden vaker uitgeleend, zeggen ze. En als een auteur een collega aanbeveelt, dan is zelfs dat terug te zien in de uitleencijfers. Download hier het volledige onderzoek.

Ook krijg ik vaak jaren later nog post van kinderen die ik tijdens een schrijversbezoek of signeersessie heb gezien. Een meisje schreef me:

U bent een keer bij mij op school gekomen. […] Dat was 2 jaar geleden. Toen had ik geen idee wie u was, maar ik kreeg later uw boek Ufo-alarm en vond het een superleuk boek!! Nu heb ik al uw boeken gelezen en ik kan niet wachten op het volgende boek. Bedankt voor deze prachtige verhalen. Ps: Maak alsjeblieft nog een deel Costa Banana.

2. Wat doe je tijdens een schrijversbezoek?

Ik vertel de kinderen hoe ik kinderboekenschrijver ben geworden, hoe ik op ideeën kom en hoe mijn hele leven doorwerkt in mijn boeken.

Magische trucs

Ik laat zien hoe filmpjes en krantenberichten mijn fantasie soms in gang zetten. En dat ik af en toe zelfs dingen leer om erover te kunnen schrijven. (Sinds Ravi Ravioli heb ik bijvoorbeeld ook magische krachten. En sinds De vreselijke tweeling ben ik een echte 1-aprilgrappenprofessor.)

Een schrijversbezoek is dus een interactieve presentatie met show-elementen. En uiteraard is er veel ruimte voor vragen, want dit blijkt erg belangrijk voor het succes van het bezoek van een schrijver op school.

Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek bezoek ik een heleboel scholen, bibliotheken en boekhandels. Ik pas mijn programma altijd aan aan het thema. Dit jaar is dat beroepen: Worden wat je wil. Hier lees je meer over de Kinderboekenweek 2021.

3. Welke groepen bezoek je?

Ik heb kinderboeken geschreven voor alle leeftijden van het basisonderwijs. Je kunt me dus uitnodigen voor alle groepen, maar liever niet allemaal tegelijk. Een bezoek voor kleuters is heel anders dan een bezoek aan groep 8. En ook voor groep 3 en 4 heb ik een apart programma.

Ik heb dus drie programma’s:

  1. Onderbouw (groep 1 en 2).
  2. Middenbouw (groep 3 en 4).
  3. Bovenbouw (groep 5 t/m 8).

Officieel behoort groep 5 niet tot de bovenbouw, maar voor hen is dit programma al wel aan te bevelen. Zij kunnen vaak al goed lezen en zijn niet meer zo geïnteresseerd in de gemakkelijkere AVI-boeken.

4. Hoe lang duurt een schrijversbezoek?

Dat verschilt per bezoek. Kleuters kunnen nog niet zo lang stilzitten als er een schrijver op school komt. Hoewel ik het bezoek aan de onderbouw afwissel met liedjes en gedichten, is een half uur voor hen meer dan genoeg. Voor het bezoek aan de hogere klassen trek ik meestal een half uur tot een uur uit.

Ik vind schrijversbezoeken erg leuk om te doen, maar het is ook vermoeiend. Om die reden heb ik besloten niet meer dan drie uur per dag voor de groep te staan. Soms vertel ik mijn verhaal dus vier keer in telkens 45 minuten en andere dagen is dat drie keer een uur.

5. Bezoek je ook grote groepen?

Als er een schrijver op school komt is het fijn als zoveel mogelijk klassen hem kunnen ontmoeten. Daarom bezoek ik meestal grote groepen van twee of drie klassen tegelijk.

Dit gaat prima zolang ik een microfoon heb en de meesters en juffen de kinderen een beetje in de hand hebben. Het verschilde echt enorm per school hoe de kinderen zich gedragen.

Sinds corona zijn bezoeken aan grote groepen helaas niet altijd meer mogelijk. Wel bezocht ik af en toe een school via het digibord. Ik heb in deze setting ook regelmatig meerdere groepen tegelijk toegesproken. Dat ging bijzonder goed.

6. Hoeveel kost een schrijver op school?

Dat hangt van drie dingen af:

  1. Het aantal kinderen dat ik in totaal zie.
  2. Het aantal minuten dat het optreden duurt.
  3. De afstand tot de locatie (ongeveer 29 cent per km).

Een deel van deze kosten wordt gesubsidieerd. Meestal zijn dit de boekingskosten van De Schrijverscentrale, maar soms zijn er ook extra subsidie-regelingen.

Zo vergoedt het Letterenfonds tussen 1 maart en 1 juli 2021 alle kosten van een schrijver op school. Dit is een tijdelijke steunmaatregel om schrijvers extra inkomsten te geven tijdens de corona-pandemie.

7. Hoe bereid je als leerkracht de klas voor op een bezoek?

Een goede voorbereiding is heel belangrijk! Onderzoek wijst uit dat dit het succes en de impact van het bezoek vergroot. Laat kinderen een boek van de schrijver lezen of lees zelf voor in de klas. Laat ze vast wat informatie opzoeken en laat ze vooral veel vragen bedenken.

8. Ga je alleen naar scholen?

Naast scholen bezoek ik ook bibliotheken en boekhandels. Soms werken boekhandels samen met scholen. Dit kan bijvoorbeeld door een boekenmarkt te organiseren in de middagpauze, waar ik dan signeer.

Als dit goed gecommuniceerd wordt met de ouders kan dat heel effectief zijn. Vaak is er na zo’n evenement niet een boek van mij over.


schrijver op school

Soms laat ik zien dat ik meer kan dan alleen schrijven.

vragen Jozua Douglas

Brief twee jaar na het schrijversbezoek

Soms krijg ik jaren na een schrijversbezoek nog post van kinderen.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *