Over mij

Groningen

Ik ben geboren in een piepklein hutje, maar mijn verre Schotse
voorvader leefde in een groot kasteel.

Ik ben geboren in Groningen (1977). Het is er kaal en vlak en het waait er altijd. Ik woonde er met mijn ouders in een piepklein huisje bij de dijk.

We hadden niet veel: drie kippen en een kat. Elke dag verzamelde mijn vader wrakhout bij de dijk, voor in de kachel. Soms slachtte hij een kip, maar meestal aten we brandnetelsoep.

black_douglas

Ridder Douglas

Het schijnt dat mijn Engelse overgrootvader Charlie Chaplin heeft ontdekt. En dat mijn verre Schotse voorvader een beroemde ridder was in Schotland. Hij had er een groot kasteel met wapperende vlaggen, witte paarden en een heleboel soldaten. Dat was lang geleden. Meer dan 1000 jaar. Van het kasteel van mijn ridderopa rest slechts een ruïne.

Kinderboekenschrijver

Ik had natuurlijk ook ridder moeten worden. Maar daar ben ik toch niet dapper genoeg voor. Ik beleef liever avonturen vanachter mijn computer. Daarom werd ik kinderboekenschrijver.

Schrijven vind ik het leukste wat er is. Als je schrijft verzin je een eigen wereld. Een wereld waarin je helemaal zelf de baas bent. Wie wil dat nou niet?

Mijn boeken

In 2009 verscheen mijn eerste prentenboek (De kusjeskrokodil) en in 2012 debuteerde ik met een jeugdboek (De verschrikkelijke badmeester). Voor dit boek ontving ik de Hotze de Roosprijs.

De gruwelijke generaal (2015) en De ongelooflijke Ravi Ravioli (2016) werden beide bekroond met de Pluim van de Kinderjury en ook nog eens getipt door het kinderboekenpanel van DWDD.

Eind 2017 vroeg de CPNB me om het Kinderboekenweekgeschenk voor 2018 te schrijven. Dit boek krijgen alle kinderen die een boek kopen tijdens de Kinderboekenweek cadeau van hun boekhandel. Het is een heel grote eer om dit te mogen doen en ik ben er erg trots op.

Mijn boeken zijn vertaald het Deens, Duits, Fins, Portugees, Koreaans, Chinees, Italiaans, Noors, Sloveens, Frans en Engels (bekijk de kaart). Sinds 2014 leef ik volledig van mijn werk als kinderboekenschrijver.

Weetjes

Ik hou van lezen, ik ben gek op chocolade en  ik zit graag in bad. Wist je trouwens dat ik de beste ideeën in het water krijg? Als ik even niet weet hoe mijn verhaal verder moet, ga ik in bad zitten. Of ik ga fietsen, een eitje bakken of een stuk wandelen.

  • Ik woon en werk in Wijk bij Duurstede (provincie Utrecht).
  • Ik ben getrouwd en heb twee kinderen.
  • Ik vind Roald Dahl de beste schrijver ooit.
  • Ik heb geen huisdieren.
  • Mijn lievelingskleur is blauw.