© Mark Kohn
Jozua Douglas Gouden Grijns

10 waanzinnige weetjes over honden

Vorige maand schreef ik een prentenboek over honden voor kinderen vanaf 4 jaar. In dit blog de 10 leukste weetjes over honden.

Vorige maand schreef ik een prentenboek over honden voor kinderen vanaf 4 jaar. Als voorbereiding had ik een interview met Martijntje van der Veer, van Dierenkliniek Den Dolder. Er ging een wereld voor me open. In dit blog de 10 leukste weetjes over honden. En alvast een paar illustraties van illustrator Hiky Helmantel.

Een paar maanden geleden kreeg ik van uitgeverij Clavis de opdracht een boek over honden te schrijven voor de prentenboekenreeks Willewete. Een enorme uitdaging, omdat er over dit onderwerp al zoveel boeken bestaan. Hoe voeg je daar nog iets aan toe?

Gelukkig was dierenarts Martijntje meteen enthousiast toen ze mijn eerste versie las. ‘De meeste kinderboeken over honden zijn of te kinderachtig of te volwassen,’ zei ze toen we mijn tekst bespraken. Ze vond dat ik een mooie tussenweg had gevonden.

Omdat het nog wel even duurt voor het boek in de winkels ligt (voorjaar 2013), alvast  een aantal leuke weetjes over honden en een paar geweldige illustraties van Hiky Helmantel, die het boek gaat illustreren.

10 weetjes over honden

 1. Honden ruiken geurtjes van kilometers ver. Ze ruiken dus met gemak die leuke vrouwtjeshond aan de andere kant van de stad. Wat een overdosis aan prikkels moet dat geven. Om autistisch van te worden. Er schijnt ooit een hond te zijn geweest die zijn baasje, na hem te zijn kwijtgeraakt, van de westkust van Amerika tot aan de oostkust wist te volgen.
 2. Als een hond buiten loopt te snuffelen kan hij precies ruiken welke hond daar eerder was, hoe het met die hond gaat en wanneer hij er was. Allemaal zeer gedetailleerde geur-info.
 3. Honden hebben zo’n goed gehoor dat ze je auto al lang van te voren horen aankomen. Ze herkennen het geluid van de motor van je auto en zelfs je voetstappen.
 4. Honden zien wel kleuren, maar anders dan wij. Rood zien ze bijvoorbeeld niet. Een rode bal in het gras zien ze helemaal niet liggen.
 5. Er bestaat een hondenpretpark in China met een zwembad, een hindernisbaan en een restaurant. (En ik dacht nog wel dat ze in China vooral op een heel andere manier van honden hielden.)
 6. Er zijn honden die kunnen koorddansen.
 7. De poedel en de border collie zijn de slimste honden ter wereld.
 8. Troost een hond niet als hij bang is, daar wordt hij alleen maar banger van.
 9. Kinderen kunnen beter geen stoei- en trekspelletjes met de hond doen. Als de hond wint, is hij sterker en staat hij voor zijn gevoel hoger in rang in de roedel (het gezin).
 10. Honden en katten begrijpen elkaar niet omdat hun non-verbale signalen precies tegengesteld zijn. Als een hond kwispelt is hij meestal blij en wil hij spelen. Zwaait een kat met zijn staart, dan is hij boos. Pure miscommunicatie, dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

 • hallo,
  U schrijft over dat uw prentenboek in 2013 zou uitkomen. Ondertussen zitten we al in juni 2015 ( tijd gaat snel). Maar nu mijn vraag. Voor mijn stichting heb ik een mini bieb. Gezinnen die een kinderhulphond krijgen ( wij starten gelijk met de pup en kind en pup gaan Samen de opleiding volgen in eigen huis en omgeving. Ook broer en zus mogen leuke dingen doen met de hond.
  Maar goed, een gezin krijgt dus dan een stapeltje boeken mee om zich voor te kunnen bereiden op hun nieuwe gezinslid. De boeken zijn aangepast op leeftijd. We hebben ook al een aantal prentenboeken maar die zijn zo moeilijk te vinden in dit onderwerp! Ja, wel boekjes met als hoofdfiguur een hond, maar het moet ook nog nut hebben begrijpt u? Nu ben ik op zoek naar het prentenboek van u, alleen ik kan het nergens vinden! Kunt u mij en dus stichting kind en Hulphond helpen?
  Ik hoop spoedig van u te horen.
  Met Vriendelijke Groet,
  Martine
  Stichting kind en Hulphond
  Samen opgroeien – Samen leren – Samen werken
  Kind en kinderhulphond, als team de wereld in